2012 m. vasario 26 d., sekmadienis

I Užduoties apibendrinimas.

Maniau bus kas nors kitokio, bet ir toks užduoties apie sakinukų užbaigimą abibendrinimas man patiko.
Visų pirma šiek tiek teorijos apie laisvę iš visos Erich Fromm teorijos.

Pagal E. Fromm teoriją pagrindinės jos idėjos yra egzistenciniai klausimai tokie kaip: 1) Gyvenimas ir mirtis, 2) Vienatvės suvokimas, 3)Noras save realizuoti.

Su laisve susiję sunkumai kyla iš egzistencinio nerimo, kuris apima: vienišumą, menkavertiškumą ir susvetimėjimą.

Laisvės siekimas žmogui sukelia įtampą. Fromm teorija nusako 2 galimybes kada žmogus atsisako laisvės:
  1. norėdamas paklusti (mazochizmas). Žmogus atsisako savo laisvės, paklusdamas. Žmona pasirenka vyrą, kuris ją muša.
  2. norėdamas vadovauti (sadizmas). Žmogus atsisako laisvės, kad vadovautų. Žmona pasirenka vyrą, kuris nėra tvirto charakterio, toks... po padu laikomas.
P.S. Fromm'as daug psichologinių terminų vartotojo ne tai kaip dabar mums įprasta. :)

O dabar artėjame prie sakinukų dalies.
Per meilę labiausiai atsispindi laisvės siekimas. Šiam siekiui patenkinti reikalinga socializacija -  bendravimas. Erich Fromm teigia, kad žmogus laisvės siekia sąveikaudamas su aplinkiniais, susijungdamas su jais. Jo teorijoje akcentuojamas laisvės nevaržymas. Tačiau čia reikėtų sustoti trumpam.

Pirmiausia, meilė. Kaip jau minėta, laisvė parodoma per meilę, tad reikėtų pasižiūrėti kokia yra meilė DABAR. Kaip ji vaizduojama? Koks požiūris apie ją kišamas žmogui dabar. XXI amžiuje. 
Ir ką mes matome? Kaupimo, rinkos principais rodoma, vartotojiška meilė. Kitaip tariant -  meilė yra prekė, kurią mes bandome parduoti. Tokia meilė smarkiai skiriasi nuo tos, apie kurią kalbą E.Fromm.

Tai štai panagrinėjus sakinius, kolegė parašė tokį atsiliepimą:
Produktyvaus tipo asmenybė, kuri geba kurti, mylėti, tačiau būdingas "šaknų" poreikis - baimė būti vienam, izoliuotam, atskirtam. Laisvės siekiama dėl vienišumo. Išvada galėtų būti tokia: žmogus, kurio laisvė siejama su prisirišimu prie kito asmens, vadinasi noru paklusi.

Sutinku. Nė vienoje gyvenimo situacijoje nesijaučiu pakankamai komfortiškai būdama viena. Kai kas nors yra šalia - draugė, vaikinas, draugas ar dar kas man žymiai ramiau, saugiau ir smagiau. :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą